מדד תשומות הבנייה או יותר נכון בשמו המקצועי : מדד מחירי תשומה בבנייה למגורים, הוא מדד אותו בודקת ומפרסמת מדי חודש הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
הפרסום מתבצע כל 15 לחודש בשעה 18:00 בערב. במידה וה 15 לחודש יוצא ביום שישי אז הפרסום מתבצע בשעה 14:00. חשוב לשים לב כי המדד שמפורסם הוא תמיד עבור החודש העוקב, כלומר ב 15 לאפריל, מפורסם מדד תשומות הבנייה של חודש מרץ.
הפרמטרים אותם בודקת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הם שינויים בעלות שכר העבודה בענף, מחירי הברזל, בטון, אבן, עץ ואפילו הוצאות נלוות כגון: שכירת ציוד ורכב.
כאשר המדד עולה זה אומר שמחירי עלות הבנייה התייקרו בממוצע, וכאשר המדד יורד זה אומר שמחירי עלות הבנייה הוזלו בממוצע.
את שינויי המדד לאורך החודשים והשנים תוכלו לחשב במחשבון מדד תשומות הבניה
מי מושפע ממדד תשומות הבנייה?
מדד זה משפיע על מי שרוכש דירה חדשה מקבלן. היות וביום חתימת החוזה הקבלן יודע את עלות חומרי הבנייה הנוכחיים הוא מתמחר את מחיר הנכס בהתאם. אבל מכיוון שהוא לא יודע לצפות את התייקרות עלות הבנייה בעתיד, הוא יבקש להכניס לחוזה סעיף המצמיד את יתרת החוב שלכם אליו, למדד תשומות הבנייה.
כיצד משפיע מדד תשומות הבנייה על מחיר הדירה?
בעבר היה נהוג שמדד תשומות הבניה היה משפיע על כל יתרת החוב לקבלן אולם בעקבות תיקון לחוק המכר שנעשה בשנת 2022, חישוב מדד תשומות הבניה שונה, כך ש 20% הראשונים ממחיר הדירה פטורים מהמדד ואילו על היתרה של החוב (שעומדת על 80%), רק חצי ממנו יוצמד.
כך שאם אנו בודקים את זה לעומק, למעשה רק 40% ממחיר הדירה צמודים למדד תשומות הבניה.
לדוגמא: אתם רוכשים דירה בסכום של 1,000,000 ש"ח אז על 200,000 ש"ח הראשונים אין כלל הצמדה (20%) ועל היתרה בסך 800,000 ₪, רק חצי ממנה מוצמדת למדד תשומות הבניה. כלומר המדד יושפע רק על 400,000 ₪, כך שבפועל על דירה של 1,000,000 ₪ אתם תספגו הצמדה רק על 400,000 ₪ בלבד.
שימו לב כי מחיר הדירה שלכם מורכב מהמון פרמטרים כגון: עלות הקרקע, מיסים, רווח יזמי וכן עלות הבנייה. אולם מדד תשומות הבנייה , מוצמד לכל מחיר הדירה ולא רק לחלקים הרלוונטיים למדד זה. כך שבפועל אתם תממנו עלות יותר גבוהה מהתייקרות חומרי הגלם ושכר העבודה.
דגשים חשובים בנושא מדד תשומות הבנייה
- אם מסתכלים על המדד בנקודת זמן ארוכת טווח תראו שהוא במגמת עלייה לאורך השנים
- את תשלומי המדד לקבלן תצטרכו לשלם מהכיס שלכם , הבנקים לא מכירים בו כחלק ממחיר הדירה לטובת המשכנתא.
- חלק מהקבלנים יסכימו שתקדימו את התשלום ובכך תוכלו להימנע מחשיפה למדד זה. (זאת משום שהמדד הוא רק על יתרת החוב לקבלן). רק תוודאו שבמקרה של הקדמת תשלומים אתם מוגנים מבחינה משפטית.
- במסגרת ניהול מו"מ מול הקבלן על מחיר הנכס תוכלו לדון איתו גם על סעיף ההצמדה, ולבקש להורידו כלל או להצמיד חלקית. לא מדובר בגזירה משמיים שאתם חייבים לקבל במלואה.
- ברוב החוזים המדד יוצמד לכם מיום חתימת החוזה אולם במחיר למשתכן , בחלק מהפרויקטים, מדד תשומות הבנייה מחושב מיום זכיית הקבלן בקרקע ולא מיום חתימת החוזה, כך שזה יכול להצטבר לסכומי כסף גבוהים מאוד.
טיפ לסיום: כאשר אתם מתכננים את רכישת הדירה שלכם, הקפידו לשמור סכום כסף בצד לטובת הוצאות נלוות לדירה כגון שיפוצים, ריהוט ובכלל זה גם כסף לטובת מדד תשומות הבנייה. תכנון מוקדם באמצעות יועץ משכנתאות יוכל להכין אתכם לקראת הרכישה ולהימנע מהפתעות בהמשך.