האם רק אחד מבני הזוג יכול לקחת משכנתא? בשנים האחרונות כמות המשכנתאות הניתנות ליחידים עולה בהדרגה. אם בעבר זוגות היו מתחתנים בתחילת שנות ה- 20 לחייהם, אז בשנים האחרונות המון אנשים מתחתנים בגילאי ה- 40 וחלקם רוכשים דירה עוד קודם כיחידים.
הלוואת משכנתא לאחד מבני הזוג – אפשרי?
בגדול כאשר זוג מגיע לקחת משכנתא, ברירת המחדל הנפוצה היא שהבית יירשם על שניהם וכפועל יוצא גם המשכנתא תהיה על שני בני הזוג.
בחלק מהפעמים רק אחד מבני הזוג מבצע את הרכישה והוא גם ירצה לקחת על עצמו את המשכנתא לבד. חלק מהבנקים לא מסכימים לכך אבל יש כאלו שכן, עם מספר התניות ואחרי לא מעט שאלות ותחקורים בנושא.
באיזה מקרים רק אחד מבני הזוג יכול לקחת הלוואת משכנתא?
הסכם ממון
במקרה בו יש הסכם ממון מפורט בין בני הזוג בו הם מחליטים מראש על נכסים קיימים ועל נכסים עתידיים שהם ירכשו, לכן רכישת הבית בנפרד היא קיום של הסכם הממון שהוגדר מראש עבור הזוג.
גירושין
במקרים של גירושין בהם אחד מבני הזוג קונה את החלק של בן הזוג השני, או שבמהלך תהליך הגירושין אחד מבני הזוג רוצה לרכוש נכס לבדו.
מחלוקות
במקרים בהם יש מחלוקת בין בני הזוג לגבי רכישת נכס. לעיתים במהלך הנישואין אחד מבני הזוג ירצה לבצע רכישת נכס שבן הזוג השני מסרב ולכן זה יכול להגיע למצב בו רק אחד מהם ירכוש את הנכס וירצה את המשכנתא לבדו.
איך הבנק מתייחס למשכנתא כאשר רק אחד מבני הזוג לוקח אותה?
נתחיל בזה שהבנק ישאל לא מעט שאלות, מדוע זוג שחי יחד ומקיים חיים משותפים ירצה לרכוש נכס בנפרד. לאחר שתעברו את המחסום המדובר, הבנק ירצה להבטיח את זכויות בנכס.
תארו לכם מצב בו מר ישראל וגברת ישראלה גרים יחד, ומר ישראל רכש נכס בתל אביב לבדו ולקח משכנתא לבדו. מר ישראל לא משלם את המשכנתא והבנק רוצה לפנות אותו מהנכס, ואז באה גברת ישראלה ואומרת לבנק: חברים, אני גרה כאן ואין לכם זכות לפנות אותי.
בדיוק מסיבה כזו הבנק ידרוש פתרון מתוך מספר אפשרויות מצומצם:
- שבן הזוג שלא רוכש את הבית יחתום על מסמכי המשכנתא המלאים, כך הבנק יוכל לממש את הנכס במקרה של אי תשלום בעתיד.
- שבן הזוג שלא רוכש את הנכס יחתום על ויתור זכויות בנכס, כלומר יצהיר שאין לו שום טענה או דרישה לגבי הנכס הנרכש.
- לקבל החלטת בית משפט ספציפית לעסקה הזו המייחדת את הרכישה לאחד מבני הזוג בלבד ללא זכויות לצד השני (נהוג בעת תהליך גירושין בו אחד מבני הזוג רוצה לקנות בית ואין לו רצון או זמן להמתין לסיום הליכי הגירושין).
- הסכם ממון שמייחד את העסקה הספציפית המדוברת.
שימו לב שהבנק בכל מקרה יבצע בדיקות על בן הזוג שאינו רוכש כדי לוודא שהוא לא מהווה סיכון אשראי ולא מדובר בהברחת נכסים כמו בעת פשיטת רגל וכדומה.
האם המצב המשפחתי יכול להשפיע על התנאים שתקבלו מהבנק?
חד משמעית כן.
כאשר אתם לוקחים משכנתא, הבנק מחשב את ההכנסות שלכם, את הדירוג שלכם ואת רמת הסיכון. במקרה שבו רק אחד מכם לוקח משכנתא, ההכנסות לרוב יהיו יותר נמוכות, סיכון האשראי יעלה ודבר זה יכול להשפיע על תנאי העסקה.
סוגי משכנתאות והלוואות שכדאי להכיר:
- משכנתא לדירה ראשונה
- משכנתא לדירה שניה
- משכנתא לדירה להשקעה
- משכנתא לכל מטרה
- משכנתא חוץ בנקאית
- משכנתא לנכס מסחרי
האם יש הבדל בתמהיל המומלץ לאדם יחיד?
כידוע, תמהיל משכנתא נבנה בהתאם לצרכים של כל אחד ואחד מכם. במקרה בו רק אחד אחד לוקח משכנתא יש להתייחס לשיקולים הללו בכובד ראש משום שמדובר במפרנס יחיד כך שאיבוד עבודה שלו מורידה את ההכנסות ל 0, זאת בניגוד למקרה בו יש שני בני זוג ואז הצד השני לרוב ממשיך לפרנס.
האם אפשר לקבל משכנתא כיחיד?
התשובה היא כן. כמו בכל משכנתא תיערך בחינת הכנסות, דירוג עסקה, עובר ושב וכו'. ככל שהתנאים טובים ומתאימים הבנק ישמח לאשר משכנתא גם לאחד יחיד.
המומחים שלנו בפלאנר מתמחים בעסקאות יחידים או בעסקאות בהם רק אחד מבני הזוג רוכש את הדירה ולוקח משכנתא לבדו. אתם מוזמנים לפנות אלינו בכל עת!